sitemap Corgo do Pardieiro: Sterren kijken
Corgo do Pardieiro

Sterren kijken

melkweg De Melkweg

sterren.txt

De Alentejo is een van de weinige plekken in Europa waar de 'lichtvervuiling' nog minimaal is en waar je nog kunt genieten van een prachtige sterrenhemel met miljoenen sterren.

Met lichtvervuiling wordt bedoeld het strooilicht van een groot aantal lichtbronnen, zoals straatverlichting, lichtreclame, koplampen van auto's, verlichting van gebouwen, kassen, vliegvelden, etc. etc. In een stedelijke omgeving wordt het niet echt meer donker en de meeste sterren zijn niet meer te zien. Volgens onderzoekers kan het grootste deel van de wereldbevolking de melkweg niet meer zien! Hele generaties kinderen groeien op zonder ooit een hemel vol sterren gezien te hebben. 

Meer informatie hierover is te vinden op de International Dark-sky Association website. In Nederland streeft het Platform Lichthinder naar het behoud van duisternis als kwaliteit van onze leefomgeving.

sterren.txt Op satellietfoto's van de NASA is de lichtvervuiling goed te zien. Vergelijk  de foto's van Nederland/Belgie en Portugal/Spanje.